2023-а за Дунав Батин – богата на събития и емоции

“Щуките” изпращат наситена година, а походът в турнира за КАФЛ е връх в клубната история.

За ФК Дунав Батин изминалата година обаче започна с колкото престижна, толкова и отрезвяваща контрола в Букурещ с Прогресул през февруари. Поддържането на българо-румънската дружба с приятелски мачове продължава да е сериозно застъпено в клубната политика. За сбора на Батин през август имаше още една среща с румънци – Виторул Тънтава. Близкото бъдеще ще покаже дали батинчани ще им върнат визитата. 

В първенството всичко мина по план и шампионите влязоха в топ 4 като първенци и непобедени на запад, а на 1/4-финал на ст. Локомотив отстраниха ФК Смирненски с 3:0. На 1/2-финала съперникът се казваше ФК Мартен, а за арена на сблъсъка бе избран стадионът в Сливо поле. Здравата битка не излъчи победител в редовните 90 минути (1:1) и се стигна до дузпи в проливния майски дъжд. И зрителите видяха дежа вю – драма и вездесъщ Пламен Сашев на вратата за дунавци. И съвсем според очакванията Дунав Батин отново се класира на финала. Такъв с тяхно участие обаче не се състоя и “щуките” останаха непобедени за сезон 22/23. За историята на областния ни футбол – ФК Младост Екзарх Йосиф победи ФК Мартен на Градския в Русе и взеха първи трофей след 2019-а.

Относно следващото поколение израстващи футболисти в област Русе е уместно да се спомене с гордост успешното сътрудничество с ФК Левски 2000 Русе и домакинствата на “Батин Арена” на отборите в детско-юношеските зонални първенства. През сезон 2023/24 съставите участват в междуобластна група Русе при деца и юноши младша възраст, записвайки престижни резултати над именити съперници, включително и победа над ПФК Лудогорец 1945 Разград в начало на есенния полусезон.

През лятната ваканция на стадиона в Батин не беше скучно – през юни с парти по случай рождения ден на адв. Димитър Балкански бе сложена точка и на сезона, а през юли се проведе първият детски турнир за Купата на “Батин Инвест” за родени след 2012. Победители станаха децата на Дунав Русе. Участваха още ФК Локо Русе, ФК Локо ГО, ФК Левски 2000 Русе и ФК Ботев 2021 Русе.

Балкански 2023

Междувременно ФК Дунав Батин стартира лятна подготовка с две контроли срещу дубъла на ФК Дунав Русе и ФК Кубрат. Но най-голямо значение през втората половина от годината имаше участието в турнира за Купата на Аматьорската футболна лига, стартирало в началото на септември в Тръстеник с резонен успех за “синьо-белите”. Така се отвори шанс за реванш пред скептиците, които смятаха, че Дунав Батин се страхува от Младост Екзарх Йосиф. На стадион Локомотив с голове на Айгюн Ешерефов – Ачо и Любо Петков – Любака ФК Дунав Батин “подпечата билетите” си за следващия кръг, вече срещу отбор от Трета лига, представител на областта. Това бе ФК Локомотив Русе и мачът се състоя в края на октомври в Батин. След бойка игра дунавци стигнаха до успеха с 2:1. Турнирът набираше скорост и следващият мач почука на вратата бързо, още следващата седмица в работен ден дойде ФК Фратрия от Варненска област, един от лидерите в СИ Трета лига и това бе повече от сериозен тест за аматьорския ни тим.

Но дунавци не се стреснаха от името на съперника и по всеобщо мнение не му отстъпваха, а обратно – затрудниха го максимално за крайното 0:0 в редовното време. При дузпите шансът бе на страната на гостите. “Щуките” отпаднаха достойно. Турнирът уплътни времето без шампионатни мачове за играчи и фенове в един от най-кратките полусезони в последните години. 

Бенковски Бяла “сипа” лъжичка катран в кацата с меда на ФК Дунав Батин, като го победи на свой терен с 2:0 и с човек повече почти цял мач. Това обаче мобилизира “щуките” за успех срещу Младост Екзарх Йосиф и в първенството – този път с 4:1! Преди това дерби Валентин Петров – Валтера официално прекрати кариерата си с кратка церемония, на която получи подаръци от ръководството и екип с номер 88.

Предстоеше да стане ясно само на колко точки от върха ще зимуват шампионите. Последният официален мач за полусезона и годината се игра в средата на ноември и драматично победител излезе ФК Дунав Батин – 3:2 срещу ФК Янтра Ценово с победния гол на Ивелин Спасов!

Преди този мач с една от приятните изненади на есента “синьо-белите” се снимаха за календар, а сините лайстни на крайния продукт му придадоха още по-красив вид. Календарите бяха посрещнати с одобрение от играчите на коледния банкет на отбора в Русе. Там председателят на УС адв. Димитър Балкански изрази задоволството си от добрия сезон с думите: “Поредна много добра година за отбора, защото той показва постоянен възход и се превърна в константна величина, с която трябва да се съобразяват всички участници в областното първенство, а и не само в Русенска област. Участието в турнира за КАФЛ бе черешката на тортата!”

Така “затваряме” вратата на 2023-а и отваряме пътя към новата година с пожелание за здраве и още футболни емоции по стадионите и разбира се “При щуките”!