Стадионът на с. Батин / БАТИН АРЕНА

Гугъл координати: 43.65015545255459, 25.675920001451743

Началото

Стадионът на Батин се намира при табелата за влизане в селото по главния път откъм Горно Абланово. 

Според информация от книгата “Батин” (авт. Тодор Билчев, Анка Колева) футболното игрище било направено в края на 60-те години на XX век. Съблекалните към него са съградени през 1976 г., а отборът е създаден през 1971 г. Негов ръководител станал Неджет Ефраимов , а членове Кънчо Денев, Гецо Илиев, Андрей Генчев и Гецо Минков.

Тодор Георгиев – Бакала и Андрей Андреев

Стадионът и съблекалните, края на 70-те
На снимката са Тодор Георгиев – Бакала и Андрей Андреев, съдийска бригада от Русе

Историята на аматьорския организиран  футбол в с. Батин започва с изграждане стадион, на чиято площ до 1970 г. се е отглеждала ръж. За да се промени това, чрез настояване  и предприети организационни действия на председателя на ТКЗС Батин, Георги Балкански, след прибиране на ръжената реколта, да се разоре, дискова и подготви  мястото за стадион / лятото на 1971 г./. По-късно, в периода 1971-1973 г., под ръководството и съдействието на Георги Балкански, Велико Илиев, Илия Гецов и др. /по своя инициатива и през почивните си дни/  те го заравняват с трактор и оформят като спортно съоръжение и дисковат. През есента на 1974 г. стадионът в с.Батин е готов да приеме първите официални мачове под егидата на на БФС Русе-Зона Бяла,„Б” Окръжна Футболна Група.

Приятелски мач по време на събора на с. Батин в края на август 2003 г.

70-те

Снимки Google Street View от юни 2012 г.

За мачовете стадионът се е подготвял като се коси на ръка с коси, очертава с дървени пилки / от състезатели и сипмпатизанти на отбора/. Материали за вратите са набавени  от Георги Балкански и Игнат Игнатов, които ходили до горите край Белцов за дървен материал – салкъм, който са отсекли, транспортирали и обработили в дъскорезницата на селото. След това вратите са сглобени от Андрей Андреев и Гецо Илиев, които представлявали дървени талпи /според стандарта за футболни врати/, скрепени в ъглите с планки.

Приятелски мач между ФК Дунав Батин и сборен отбор на фирма Холеман, лятото на 2013 г.

2013 г.

НОВО НАЧАЛО 

Още през 2012 година ентусиасти от селото започват да подготвят терена на стадиона. Извършва се почистване на растителността, обхванала игрището, изгражда се временно ограждение и врати.

Отборът на ФК Дунав Батин започва да играе отново на стадиона в селото през 2013 година, когато за първи път след 1994 година се включва Окръжната футболна лига на област Русе.

Още същият сезон отборът завършва на трето място от 12 участващи отбори (след ФК Борово 2000 и ФК Черноломец Острица и преди ФК Младост Екзарх Йосиф).

2020 г.

Батин Арена продължава да става все по-хубава. 

Между 2013 и 2020 година старите съблекални биват изцяло реновирани. Изграждат се две вътрешни тоалетни за публиката, перално помещение, склад и офис. Изгражда се и автоматизирана поливна система за игрището. Тревата се коси и теренът се поддържат в идеално състояние целогодишно. Изградени са удобни сектори за домакини и гости с пейки, парково осветление, рекламни съоръжения по терена, висока ограда, механизирана обработка на терена. Красива арка посреща гостите още на входа. Изградена е и вип трибуна на покрива на съблекалните с 40 удобни места.

dunav batin web

Отборна снимка на ФК Дунав Батин, октомври 2020 г.

2022 г.

През 2021 г. отвори кафе-бар При щуките, което предлага храна, приготвена на място, както и пакетирани продукти като сладолед и чипс, топли и студени напитки, в комфортната среда на терасата над стадиона. 

Стадионът също претърпя развитие, като беше подобрена поддръжката му посредством нает за целта служител.

Кафе-бар При щуките, лято 2022 г.

стадион

Продължаваме да пишем история …