Стадион „Батин Арена“ бе официално открит в петък, 27 август

Стадионът „Батин Арена“ бе официално открит в петък, 27 август

Сред официалните гости на церемонията в боровското село Батин бе и заместник-областният управител Синан Хебибов.

Той отправи пожелания към присъстващите за здраве, усмивки, късмет и оптимизъм, а също така изрази увереност, че съоръжението ще е от полза не само за населеното място, но и за целия регион. „В лицето на Областна администрация – Русе, Вие имате съмишленици и ще бъдем насреща винаги, оказвайки подкрепа и съдействие. Вярвам, че тук е дом на шампиони, които тепърва ще покоряват все повече нови върхове.“, каза още Хебибов. Припомняме, че футболен клуб Дунав (Батин) стана шампион на областната футболна група през тази година. Според заместник-областният управител футболът и спортът като цяло са от съществено значение за възпитанието на подрастващите и времето, прекарано във физическа активност, винаги е от полза, особено сега, когато компютрите са неразделна част от живота ни. 

Гости на събитието бяха също кметът на Община Борово Валентин Панайотов, председателят на ОС на БФС Димитър Димитров, управителят на ОП “Спортни имоти” Русе Борислав Рачев и др. официални лица. Поздравителни адреси изпратиха областният управител на Област Русе Борислав Българинов и кметът на Община Русе Пенчо Милков.

Инициативата за изграждането на едно от най-добрите спортни съоръжения в областта е подета лично от президента на „Дунав” (Батин) адвокат Димитър Балкански и нейното реализиране е отнело малко повече от три години. Стадионът отговаря на всички съвременни изисквания и разполага със собствени съблекални, бани, перално помещение, складова база, офис и дори кафе-бар. Седящите места са за над 500 души. На тържественото събитие, което завърши с пищна заря, присъства и самият адвокат Балкански, който сподели, че през следващите години ще се работи за усъвършенстването на съоръжението.

„Нека тази инициатива се превърне в бяла лястовица на най-новото Българско възраждане и по този начин да се даде старт на множество подобни идеи в цялата страна. Вярвам, че това ще позволи на България да се издигне на нивото, което подобава на нейната репутация – най-старата държава в Европа“, заяви президентът на „щуките“. Той се надява повече млади хора да се завърнат по селата и малките населени места и точно затова се опитва да възстанови връзката между тях, като се създават по-добри условия за спорт, отдих и работа.

„Нека напомним на младите, че по тези места е имало, има и ще има живот“, допълни още адв. Балкански. Очаква се още през идната седмица той да бъде предложен за почетен гражданин на Община Борово. Отново той бе сред хората, благодарение на които в Батин преди две години бе издигнат паметник на загиналите в Национално-освободителните войни за България. Това стана възможно и благодарение на проф. д-р Петър Балкански, както и на други хора, пряко ангажирани с инициативата.

Стадионът бе осветен от отец Ангел Манолов от Русенската Света Митрополия. Беше предвидена и богата празнична програма, включваща изпълнението на любими народни песни от певческите групи „Зорница“ към Народно читалище „Селски будител 1928“ и „Дунавски вълни“. Здравка Грозданова също зарадва публиката с мотиви от родния фолклор.

Кулминацията в тържествата бе провеждането на детски мач по футбол между „Левски 2000“ и „Локомотив“ Русе. Крайният резултат е 4:1 в полза на домакините, които в случая са „Левски 2000“. Те ще бъдат подкрепени и от основния спонсор на футболен клуб „Дунав” (Батин) дружеството „Батин Инвест“. Всички домакински мачове на „Левски 2000“ Русе ще бъдат играни на „Батин Арена“. По-важното обаче е, че децата показаха неповторим спортен дух и се раздадоха до край на новото съоръжение. (Областна администрация Русе)