Ивелин Спасов: Спортното дълголетие е плод на много работа

Поредица от тежки травми не спира 30-годишната кариера на Ивелин Спасов. Той не прекланя глава и винаги продължава: “Съдбата ми се отблагодари, като 3 пъти станах голмайстор в 3 различни групи и отбори”, така ветеранът намира връзка между себе си и максимата “Всяко зло за добро”. Родом от Тутракан, стартира дългата си кариера от Силистра и продължава последователно през НСА в София, Русе, Шумен, отново в София, но с “Левски”, Кюстендил, Благоевград. Играе в Германия и Гърция, за да се върне на родна земя, близо до дома, в ниските дивизии на Североизток. В последната декада Спасов рита за ФК Белица и ФК Кубрат във В-група. От миналата година е във ФК Дунав Батин. Извън футбола се занимава с частен бизнес. Баща на дъщеря и син – Спасов-младши е част от “Лудогорец” в СИ Трета лига.

В кой отбор започна кариерата си и през коя година?
Дебютът ми в професионалния футбол бе на 17 г. в Б-група, за Доростол Силистра. После бях приет в НСА и играх за студентския отбор. На 18 г. скъсах задна кръстна връзка на коляно, което ми костваше 9 месеца пауза.

Как се разви кариерата ти у нас?
Аспарух Никодимов ме взе в Дунав, а преди това ме наблюдаваше в Софийско, във В-група, с екипа на НСА, където станах голмайстор #1 на дивизията. През сезон 94-95 в Дунав Русе получих тежка контузия, в последствие заиграх титуляр и вкарах доста голове за Дунав. За мен беше голяма чест да съм един от любимците на феновете. Тогава водихме 5 т. на полусезона, но в крайна сметка не влязохме в елита. Разтрогнах договора си с Дунав, поради финансови причини и подписах в А-група с отбора на Шумен, където станах 4-ти в класацията на голмайсторите с 10 гола. След края на сезона обаче отборът изпадна. После преминах в “Левски”, като още от престоя си в “Дунав” бях попаднал в полезрението на гранда. За съжаление отново получих поредна контузия в резултат от големите натоварвания – скъсах четириглав мускул. Моята мускулатура не издържа. Пратиха ме за обиграване в “Левски” (Кюстендил), където треньор ми беше отново Паро Никодимов.

С кои други футболни личности те събра кариерата извън Русе?
В “Левски” срещнах тандема Георги Цветков – Цупето и Андрей Желязков, а Томас Лафчис бе президент. При “жълто-сините” от Шумен тренирах с доскорошния (до есен 2020) наставник на “Левски” Георги Тодоров и бившия треньор на младежкия национален отбор Димитър Алексиев. Заедно с Борис Николов и Петър Михтарски играх във ФК Пирин (Благоевград). Там отбелязах пак 10 гола.

Разкажи ни и за периода зад граница.
Левски София ме продаде на немския “Локомотив” (Стендал), преминах и през “Бабелсберг”, бях капитан на отбора 2 години, но отборът изпадна от Втора Бундеслига и се върнах в “Локо” (Стендал). След един сезон в Гърция прекратих професионалната си кариера.

Световната база данни на Transfermarkt.com е запазила като последна спирка в кариерата на Спасов гръцкия ПАС Патрайкос.

Ивелин Спасов завинаги остави следа в Дунав (Русе) с гола си срещу Левски през 95-а в турнирен сблъсък.
Поне на два пъти Спасов се изправя и срещу Дунав (Русе) с екипа на скромния и вече несъществуващ тим от с. Белица.
На стадиона в Белица се играеше трудно.
Спасов показва голмайсторски нюх в наказателното, но умее да огорчава вратарите и от статични положения.