В Батин откриха паметник на загиналите от войните

Бряг публикация Батин

Паметник на загиналите в Национално-освободителните войни жители на село Батин бе официално открит в събота.

Монументът пази имената на убитите  в различни битки 42-ма батинчани. Героите са хора с различна религиозна принадлежност, на възраст от 20 до 45 години, които са дали живота си за Родината. Идеята за изграждането на паметника датира от години, разказаха местните. До реализацията обаче се стига, след като родолюбиви мъже и жени от всички краища на страната, но с корени от Батин, създават инициативен комитет. Негов председател става професорът по мениджмънт Петър Балкански. С упорит труд, скромни дарения и немалко лични средства на проф. Балкански и неговия племенник, адвокат Димитър Балкански, инициативният комитет успява да увековечи за поколенията паметта на загиналите.

Официалната церемония в събота събра стотици на селския мегдан. Областният управител Галин Григоров и кметът на община Борово Валентин Панайотов откриха войнишкия паметник. В приветствието си към присъстващите Григоров заяви: „Считам, че благодарение на всички Вас, българската памет е жива! Именно заради хора като Вас нашите деца и нашите внуци ще помнят миналото! Впечатлен съм от направеното!”. По време на церемонията председателят на Инициативния комитет за изграждането на войнишкия паметник проф. д-р Петър Балкански беше удостоен със знака на областния управител. Сред гостите беше още директорът на дирекция „Социална политика” към Министерството на отбраната Иво Антонов. От името на министъра на отбраната Красимир Каракачанов той връчи грамоти на всички представители на Инициативния комитет и на дарителите. Специалното отличие на министерство на отбраната – юбилеен медал, получи проф. Балкански. Сред дарителите беше и председателят на ДСБ ген. Атанас Атанасов. Той също е родом от Батин и името на неговият прадядо е сред тези на увековечените на паметника. Отслужена бе заупокойна молитва, а пред паметника  военни и ветерани със знамена образуваха шпалир. Венци и цветя отрупаха монумента в края на церемонията.

 Шести юли ще остане паметен ден за хората от Батин не само заради откриването на паметника, но и с важните за местните хора традиционни събития. Денят започна с песни и танци на голяма сцена в центъра на селото, под надслов „празник на рибата”. Не само талантът на самодейците от околията създаде добро настроение на жители и гости на селото,  но и къкрещата рибена чорба в казаните. Общинската управа и спонсорите на празника се бяха погрижили и за кетъринг за повече от 300 гости на Батин. За откриване на фолклорния фестивал пристигна народният представител от ГЕРБ Пламен Нунев. „Надявам се екипът на кмета да довърши ангажимента си, като бъдат преасфалтирани 2 улици тук. През следващия мандат ще се работи за ремонта на останалите и изграждане на модерна лодкостоянка, от която рибарите имат нужда и необходимост“, отбеляза в приветственото си слово Пламен  Нунев. Поздравления отправиха още кметът на Община Борово Валентин Панайотов и кметът на село Батин Бахри Ефраимов.

Другата голяма гордост на Батин бе напълно обновената база на футболнен клуб «Дунав-Батин». „Арена Батин“ предоставя идеални условия за аматьорския състав, който вече поредна година постига второ място в областната група. Изградени са съблекални със съоръжения за възстановяване на футболистите. Теренът е с поливна система, трибуните тепърва ще се довършват, а цялото съоръжение има видеонаблюдение. Моторът на промяната на стадиона е Петър Петров, бивш футболист и известен батинчанин. Човек с голямо сърце и отдаден изцяло на каузата за Батин и развитието му.  С негова подкрепа в събота пред състава и феновете на клуба бе представен и новият треньор Цоню Кюранов. Заедно с него в състава се вливат и свежи попълнения в отбора. А за да върви напред аматьорския клуб отново съпричастните с каузата Батин хора, разшириха едно от най-големите сдружения за развитието на футбола. На общо събрание под председателството на адвокат Димитър Балкански бяха приети нови членове на сдружението. За подкрепа на футболния тим бе решено да се събира скромна сума членски внос и да се предлагат фенски артикули, средствата от които също ще отиват за издръжката на амбициозния отбор.

В-к БРЯГ (линк към статията)