Батин изживя слънчев, емоционален и пъстър 6 юли

От пладне до мрак, а защо не и от ранни зори с подготовката, продължи поредицата от мероприятия в селото.

Денят започна с редовно годишно общо събрение на сдружението към футболния клуб, на което бяха приети десетки нови членове, гласува се и размера на годишния членски внос – 50 лв. Всички с платен внос получиха абонаментни карти. Скоро на сайта ще бъде публикуван списъкът с правата и задълженията на всеки картопритежател.

Общото събрание от 6 юли поставя началото на нов етап в развитието на клуба.

В разгара на жегата започна и празникът, наречен Ден на рибата – присъстващите опитаха вкусна супа и пържена риба. Участие на сцената взеха фолклорни и танцови състави от община Борово. Организаторите се погрижиха предварително за добрия апетит на публиката още със скара и много бира.

Всички участници и присъстващи стоически издържаха на горещината.

Паралелно с рибния фест на площада, на клубния стадион се проведе едночасова открита първа тренировка на отбора под ръководството на новия старши треньор Цоню Кюранов. В нея участие взе и Симеон Минчев, на 25 години, познат от няколко отбора в лигата. Целта през новия сезон ще е да се тренира поне 2 пъти седмично от началото на август.

Ръководството на клуба представя официално новия старши треньор Кюранов (с бялата шапка).

Идеята за изграждане на паметник с имената на загиналите в национално-освободителните войни датира от 16 години, а през тази започна същинският строеж. Кулминацията с откриването му бе в късния следобед и с пламенните слова на инициатори и официални гости си заслужаваше напълно. Да станат свидетели на историческото събитие бяха дошли много наследници и кореняци на мъжете, чиито имена са изписани върху паметните плочи. Атрактивна заря под още светлото небе ознаменува края на церемонията.

Паметникът се намира на видно място на централния площад в селото, между пенсионерския клуб и кметството.

И за финал, дългият маратон в село Батин предполагаше паузи между отделните събития и съответно възможност за оползотворяване на времето с разходка до самия дунавски бряг, съвсем близо до едноименния остров. С добро планиране Батин може да се позиционира и като туристическа дестинация.

Макар гледката да не е от най-живописните, слизането до брега носи своята тръпка.

Така протече един необичаен ден в Батин – с погледи към историята, родовата памет, фолклора, футбола, кулинарията и туризма. Общото между всички сфери, представляващи интерес в селото, са хората, тяхното съжителство на едно място и съхраняването на местната гордост. Именно многото публика на центъра през целия ден впечатли положително не само местните, но и гостите.

Ръкавът на река Дунав, който прегръща о-в Батин